Hae tästä blogista

keskiviikko 26. kesäkuuta 2013

Favelasta ja vähän muustakin


Rannalla rennosti, tai sitten ei. Kuvan kaverilla ei ole mitään tekemistä alla olevan jutun kanssa.


Paikallinen kulkuri kiinnitti minuun jostain syystä huomiota rannalla istuskellessani. Hän selvitti jotain kovasti omalla kielellään ja minä sanoin useaan kertaa englanniksi, etten ymmärrä yhtään mitään mitä hän puhuu. Hän jatkoi ja jatkoi, kunnes tokaisin ainoan lauseen, jonka osaan ranskankielellä: En puhu portugalia! Kulkuri ymmärsi täysin, ja sanoi ”nao portugese”, tai jotain sinnepäin, ja lähti pois. Kielimuuri siis ei olekaan este ymmärtää paikallisia ihmisiä, pitää vain löytää oikea kieli, jota käyttää! Tosin toinen tapaus oli kaupan kassajonossa,  rouva  toisessa jonossa totesi, että olen onnellinen, kun en ymmärtänyt, mistä edelläni oleva mies ja takanani oleva nainen riitelivät. Tämä tapahtui siis kaupan kassajonossa. Takanani oleva nainen sanoi minullekin jotain, luullakseni hakeakseen tukea omalle kiukulleen. Kuulin hänen käyvän hyvin topakkaa keskustelua miehen kanssa, joka lappasi edelläni ostoksia kassahihnalle. Kun en ymmärtänyt rouvan enkä herran puheista yhtään mitään, toisessa kassajonossa oleva nainen totesi minun olevan onnellisessa tilanteessa. Näin päättelin kyllä itsekin, sen verran ymmärsin.

No niin. Täällä on sitten ollut mielenosoituksia, rauhallisia sellaisia, jo parin viikon ajan. Ihmiset vaativat rahaa terveydenhuoltoon, koulutukseen ja kaikkeen sosiaaliseen hyvään urheilun sijaan. En ihmettele sitä lainkaan, ja toivon todella, että tämän maan valtavat varat voivat jakautua tasapuolisesti. Auringolla kun aina tuppaa olemaan se varjopuoli. Kerjäläisiä on kaduilla ja rannoilla jonkin verran. Ihmiset nukkuvat pahvien päällä seinien vierustoilla, pelkällä kivetyksellä tai roskisten lähellä, tuulen suojassa. Ihmisiä on paljon, Rion alueella asustaa noin 7 miljoonaa ihmistä. Viimeisten kymmenen vuoden aikana väitetään Rioon tulleen yli miljoona asunnotonta muualta Etelä-Amerikasta. Työvoima on halpaa ja tekijöitä on paljon. Korruptio kukoistaa. Paikalliset kertovat, että rahaa kyllä olisi laittaa asioita kuntoon, mutta raha menee välistävetoihin ja epäasiallisiin kuluihin.
                                                                                     

                                                                                       Näkymä vuorenrinteelle rakennettuun favelaan
Faveloissa eli slummeissa asustaa Rion alueella epävirallisen arvion mukaan yli miljoona ihmistä. Rio de Janeirossa favelat jakautuvat kaupungin sisällä toisin kuin monessa muussa kaupungissa. Yleensä kaupungeissa köyhät ja marginalisoidut alueet sijaitsevat periferiassa. Rion favelat voivat olla rikkaiden asuinalueiden kanssa vierekkäin. Rion suurin favela,  Rocinha, sijaitsee Leblonin ja Gávean kaupunginosien välissä, jotka kuuluvat kaupungin vauraimpiin. Favelat ovat rakennettu kukkuloille ja rinteisiin, jotka jätettiin muuta kaupunkia rakennettaessa luonnontilaan tai niitä käytettiin viljelminä tai virkistysalueina. Tämän takia ne olivat kätevä asuinpaikka kaupunkiin muuttaville ihmisille. Favelat ovat nyt vakiintuneita yksityisen tai julkisen maa-alueen valtauksia, joille köyhät ovat rakentaneet asumuksia ilman minkäänlaisia suunnitelmia. Ihmisillä ei ole ollut tietoa rakennustekniikasta saati sitten mahdollisuutta valita materiaaleja rakennelmiin. Tarvikkeita on käytetty mitä on ollut ja rakennettu sitä mukaa kun tavaraa on saatu. Näköalaa lukuun ottamatta estetiikkaa eikä mukavuuksia juurikaan ole. Kaupungin köyhimillä on kaupungin upeimmat näkymät merelle ja yli kaupungin.

                                              
Perinteisesti faveloita on pidetty turisteille ja paikalliselle ns. paremmalle väelle turvattomina paikkoina. Nyt valtio on alkanut siivoamaan näitä slummeja, joissa kaupungin köyhin väestönosa asuu. Tätä siivousoperaatiota mainostetaan televisiossa ja faveloita käydään kuvaamassa. Yhteen suurimmista faveloista on saatu oma poliisiasema, joka paikallisten tiedotusvälineiden mukaan on rauhoittanut eloa siellä. Ja jos haluaa katsella sosiaalipornoa,  järjestetään turisteille  slummeihin kiertoajeluita, jotta pääsee bussin ikkunasta seuraamaan todellista kurjuutta. Tämän kiertoajelun olen päättänyt jättää väliin. Kaukaa katsottuna ja iltavalaistuksessa slummialue vuorenrinteellä on kaunis, valot heijastuvat mereen ja kaikki näyttää todella rauhalliselta. Ei ihme, että kiinteistökeisarit ovat kiinnittäneet vainunsa näihin alueisiin. Rinnerakentamista Pispalan malliin on luvassa muutaman vuoden kuluttua. Nykyiset asukkaat halutaan huhupuheiden mukaan todella syrjään kauas kaupungin ulkopuolelle. Huhutaan, että koska Riossa on pulaa asunnoista, halutaan nykyisten hökkelikylien tilalle rakentaa kunnollisia asuntoja kasvavalle keskiluokalle.

Tämä osa reissuamme on kääntynyt lähdön puolelle, ja ensimmäinen loma Suomessa alkaa häämöttää. Saavumme Suomeen 18.7. ja tarkoitus olisi viipyä siellä elokuun loppuun asti. Olisi kiva tietää, mihin syksyllä asettuu, mutta onneksi tässä on jo tottunut tietynlaiseen väliaikaisuuteen.  Tullessa oli kolme matkalaukkua, ja lähtiessä saa olla enää kaksi. Kamppeita pitää taas hävittää, eikä mitään oikein voi ostaa mukaan lähtemään. Tai sitten tämä tieto oli puolisolta täydellisen onnistunut vedätys, jotta rouvan shoppailuvimma pysyy kurissa. Mutta muutaman muuton tehneenä ennen tänne tuloa, olen hyvin onnellinen, että olen säästynyt roinan ostolta täälläkin.  On ollut pakko miettiä, mitä oikeasti nyt tarvitsee, ja ostaa vain sen verran, jonka varmasti kuluttaa. Takaisin tullessamme, kun emme tiedä missä asumme. Asunnon etsiminen on täällä haastavaa eikä taso ole ihan sitä, mihin Suomessa on tottunut samalla rahalla saamaan.  On näitä apartomentoksia, joissa on keittomahdollisuus ja muutama makuuhuone, kalusteet ja systeemit. Rakennukset varustettu ovimiehillä ja siivouspalveluilla. Hotelleita on monentasoisia, tottakai.  Ja sitten on niitä faveloita, joista juttua hieman tulikin. Sielläkin on kuulemma kohtuuhintaisia majoitusvaihtoehtoja niille, jotka haluavat elämyksiä.

Vielä lopuksi. Minun tiedonlähteinäni ovat olleet erilaiset Rioa ja Brasiliaa käsittelevät nettisivut, Helsingin Sanomat ja keskustelut, joita puoliso on käynyt työkavereidensa kanssa. Yksi gradu, johon vahingossa törmäsin netissä ja joka käsitteli faveloiden oloja Rio de Janeirossa, oli mielenkiintoinen, mutta ei ihan tuore tiedonlähde.  Ja tietysti Suomen Brasilian suurlähetystö, jonka sivuilta vaikuttaa löytyvän kaikki tietämisen arvoinen. Maantiede on aina ollut heikkouteni lahjakkuudessa, joten mitään tieteellistä johtopäätöstä ei näistä sijainneista voi tehdä. Katsokaa kartasta, sieltä se totuus löytyy. Laitan kuitenkin linkit suulähetystön sivulle ja siihen graduun, jota selasin, jos jotakuta kiinnostaa käydä tutustumassa.



1 kommentti:

  1. Suomeen jo,täällä on hyvä olla ja kotikin löytyy. Pysykääpoissa pahoilta alueilta eikä saa eksyä. Ei samaa kohtaloa kuin saksalaisella. Suukkoja!!

    VastaaPoista