Hae tästä blogista

perjantai 21. kesäkuuta 2013

Juhannustunnelmissa

Juhannuseväät
Hyvää juhannusta tai juhannuksen jälkeistä aikaa kaikille! Suomessa alkaa olla aattoilta käsillä, kun minä olen vasta selvittänyt aamupalan ja ryhdyin kirjoitushommiin. Siellä on ehkä saunottu , kokkoa sytytellään ja grillausta valmistellaan. Mina olen hieman erilaisissa tunnelmissa tänä juhannuksena. Ensinnäkin, täällä ei vietetä juhannusta ja nyt on keskitalvi, joten keskikesän juhlan viettäminen olisikin hieman outoa. En ole ostanut yhtään grillimakkaraa enkä muutakaan käristettävää. Sen sijaan olen hyvin onnellinen, kun löysin aivan vahingossa kaupasta kaurahiutaleita, Aveia em Flocos. Pussi oli onneksi läpinäkyvä, ja aikani tutkittuani sisältöä päättelin hiutaleiden olevan jonkin sortin puuroon tarkoitettuja. Kotona sanakirjasta selvitin, että kyseessä ovat todella kaurahiutaleet. Ah, onnea ja iloa, nyt loppui vehnäsämpylöiden syönti meillä! En muistanutkaan, miten hyvää voi kaurapuuro olla. Puoliso ei ole vielä tähän riemuun päässyt mukaan, hän on ollut koko viikon työmatkalla muilla mailla.

Minulla on siis mielenkiintoinen viikko takana. Yksin Rio de Janeirossa ja juhannuksen vietossa täällä. Ei ollenkaan huono juttu, taas on ollut tilaa pitkille kävelyreissuille ja lueskelulle. Tosin odotan kyllä kovasti huomista aamua ja siipan paluuta, joskin koko yön kestäneen lennon jälkeen hänestä ei taida juttuseuraa paljon olla.

Brasiliassa uutistoimistot ja sanomalehdet ovat täynnä uutisia maassa olleista mielenosoituksista. Mielenosoituksia on järjestetty ympäri maata suuremmissa kaupungeissa, ja väki on sankoin joukoin noussut vaatimaan parempia koulutusoloja, terveydenhuoltoa ja korruption ehkäisyä. Kaiken kerrotaan lähteneen bussilipun hinnan korotuksesta, joka paikallisten tiedotusvälineiden mukaan oli noin 20 senttiä paikallista rahaa. Eurolla saa tällä hetkellä noin kolme realia, ja jokainen voi laskea itse korotuksen suuruuden euroissa. Tämä korotus ja yleinen hintojen nousu sai kansan rivit barrikadeille, ja mieltä on osoitettu koko viikko jossain päin Brasiliaa. Kysymys on lienee paljon suuremmasta asiasta, kuin muutaman sentin hinnankorotuksesta. Riossa ja Sao Paulossa bussilippujen hinnankorotuksesta päätettiin muuten luopua.

Riossa väkijoukot ovat piirittäneet lähinnä keskustan aluetta, jossa on liikehuoneistoja ja kaupungintalo. Siellä ei turisteille ole mitään erityistä mielenkiinnon kohdetta, eikä sinne suositella iltaisin menoa. Täällä median mukaan kaikki on sujunut melko rauhallisesti, eikä väkivaltaa ole ollut. Näillä ranta-alueilla, missä mekin asumme, on näkynyt lisääntynyt valvonta, pamppumiehiä seisoskelee siellä sun täällä rykelmissä. Tunnen oloni ihan turvalliseksi ulkona liikkuessani. En kuitenkaan ole riskeerannut mitään, enkä nyt yksin ollessani ole liikkunut ulkona enää yhdeksän jälkeen illalla. Lapsukaiseni, voitte siis luottaa äitiinne. En ole täällä riehaantunut viettämään villiä yökerhoelämää, tämä tiedoksi myös mammalle, joka vieläkin huolehtii. Parvekkeelle kuului kadulta mekkalaa yön aikana, hälyytysajoneuvot piipattivat ja koirat haukkuivat viime yönä. Minä nukuin rauhallisesti monien vartijoiden valvomassa rakennuksessa kuin prinpsessa kerrassaan.

Presidenttirouva Dilma perui Japanin matkansa ja paneutuu maan ongelmiin. Hän kiitteli julkisesti mielenosoittajia ja totesi heidän olevan oikeilla jäljillä. Brasilia elää mielenkiintoisia aikoja. On jännittävää seurata, miten asiat kehkeytyvät. Yhtäläisyyksiä muistuu mieleeni Lahdesta aikoinaan; lahtelaiset valittivat urheiluun ja kulttuuriin panostamisesta, kun samaan aikaan olisi yhteiskunnan rahoja tarvittu sosiaali-ja terveystoimen pyörittämiseen. Sibeliustalo pystytettiin ja urheilukeskuksia rakennettiin. Täällä kansalaiset vastustavat myös urheiluun sijoittamista ja panostamista kalliisiin kansainvälisiin kisoihin. Tilalle he toivovat kohtuullisia asuntoja ja koulutusta sekä terveydenhuoltoa. Ei huonoja toiveita ollenkaan mielestäni. Mutta kai molemmat voivat olla mahdollisia?

Pitäisi opetella portugalin kieltä. Uutisten seuraaminen televisiosta on tosi hankalaa. Aina kun alan etsimään sanakirjasta oikeaa sanaa, ehtii uutisteksti vilahtaa pois ruudulta. Olen kerännyt sieltä sun täältä tiedonpalasia tapahtumista. Tässä yksi hyvä tiedonlähde,  http://riotimesonline.com/, ja Ylen sivuiltakin löytyy melko pian tuoreita uutisia. Näissä tunnelmissa tällä kertaa raportoi Saila. Ihan tuli toimittajamainen olo, kun tuon pääsi kirjoittamaan!


1 kommentti:

  1. Juhannus täällä oli oikein mainio, ei satanut kertaakaan. Olimme aaton Kalkkisten satamassa, jossa karkeloja piti ja juonsi ja lauloi n. 80v mummeli kansallispuvussaan. Laulatti kansalla =yleisö niin perinteisiä (lue vanhoja) lauluja yhteislauluina,ettei niitä osannut kuin kyseinen laulaja-juontaja yhdistelmä. Kokkokin sytytettiin, jonka Sepponi kävi sitten yöllä ämpärin kanssa sammuttamassa, kun se vain jätettiin siihen kytemään. Että juhannusta siis vietettiin.

    VastaaPoista